Kommentti

Pärjääkö Virossa suomen kielellä?

Viro ja suomi ovat kyllä läheisiä kieliä, mutta toisessa maassa kannattaa osata maan kieltä. 
Viroon muuttoa harkitsevat pohtivat usein, pärjäisikö Virossa suomen kielellä. 

Monilla suomalaisilla on edelleen vahva mielikuva siitä, että kaikki virolaiset jotenkin maagisesti ymmärtäisivät ja puhuisivat suomea. Mielikuva on erittäin väärä. Keski-ikäiset ja sitä vanhemmat ihmiset, jotka ovat asuneet lapsuutensa ja nuoruutensa Tallinnassa ja sen liepeillä, puhuvat todennäköisesti jonkin verran suomea ja osa aivan erinomaisesti. Neuvostoaikana suomalaiset televisiokanavat opettivat tehokkaasti suomen kieltä.

Mitä nuorempiin ikäpolviin ja mitä kauemmas Tallinnasta mennään, sitä vähäisempää on suomen kielen osaaminen. Mitä muka Etelä-Virossa asuva teini tekisi arjessaan suomen kielellä? 

Tallinnan, Pärnun ja Haapsalun turistikohteissa on ihmisiä, jotka puhuvat suomea - ja heitä varmasti saisi olla enemmänkin, koska suomalaisturistien virta Viroon on loputon

Mutta jos suomalainen harkitsee muuttoa Viroon, hän tuskin viettää jatkuvasti päiviään Tallinnan vanhankaupungin turistirysissä tai asioi kylpylässä, jonka asiakaspalvelija puhuu kotpuolen murretta. Joten jos aikoo elää tavallista elämää Virossa, tulee mielestämme oppia viroa.

Niin kuin kaikessa kielenoppimisessa, siihen on kaksi syytä. 

Ensimmäinen syy on puhtaan tekninen syy: kun osaa kieltä, pärjää erilaisissa tilanteissa. Osaa pyytää ruokakaupassa oikeaa leikkelettä voileipänsä päälle. Osaa asioida paikallisessa verkkopankissa. Pystyy soittamaan puhelimella ja varaamaan hammaslääkäriajan. Kyllähän tällaiset asiat tarvittaessa voi hoitaa englanniksi, joskus suomeksi tai venäjäksi tai tarvittaessa käsiään heilutellen ja muuten kehonkieltä käyttäen. Mutta Virossa viron kieli on yhteydenpitoon ylivoimaisesti kätevin väline. 

Toinen syy on uuteen maahan kotiutuminen: kieli on paljon muutakin kuin tekninen selviämisen väline. Kieli välittää maansa arvoja, ajattelu- ja käytöstapoja ja kulttuuriperimää. Kielen oppiminen auttaa ymmärtämään uutta asuinmaataan syvemmin. Maan kielen opettelu näyttää, että on kiinnostunut uudesta kotipaikastaan. Vähäinenkin kielen osaaminen auttaa siinä, että tuntee kuuluvansa johonkin. Lisäksi virolaiset arvostavat kovasti, jos joku vaivautuu opettelemaan heidän kieltään. 

Elämästä Virossa vain saa kerrassaan enemmän irti, kun opettelee viroa. Suomalaisilla on oppimisessa maailmanluokan etu: millään muulla kansalla ei ole niin helppoa oppia sitä. Sanastossa ja kieliopissa on niin paljon samankaltaisuuksia, että suomalainen pääsee vähäiselläkin vaivannäöllä kielenosaamisessa hyvään vauhtiin. 

Lisää kommentti

Email again: