Kommentti

Perhelääkärin etsiminen Virossa

Vaikka kuinka söisi omenoita, lääkäriä silti joskus tarvitsee. 
Kun muutat Viroon, voit valita terveydenhoitopalvelusi karkeasti ottaen kahdesta vaihtoehdosta: 

1. Käytät vain yksityisiä palveluita, jolloin valitset lääkäriaseman, jossa käyt ja maksat jokaisesta reissusta erikseen. Lyhyen ajan Virossa asuvalle perusterveelle ihmiselle tämä on ihan käypä vaihtoehto. Yksityislääkärivisiitit eivät maksa suomalaisen näkökulmasta aivan poskettomia. Aika tyypillisesti lääkärikäynti yksityisellä maksaa 30–60 euroa / kerta. 

2. Toinen vaihtoehto on hankkiutua virolaisen sairausvakuutuksen piiriin (koskee lähinnä tilannetta, jos oleskelusi Virossa jatkuu vuotta kauemmin. Selvitä asia Kelan kanssa!) Silloin olet oikeutettu maksuttomiin perhelääkäripalveluihin.

Kun sinulla on perhelääkäri, perearst, marssit kaikenlaisissa lääkäriasioissa ensin hänen vastaanotolleen. Tarvittaessa hän antaa lähetteen erikoislääkärille, isompiin verikokeisiin, röntgeniin jne. Perhelääkärin kautta tulevat myös neuvolapalvelut. 

Olet liittynyt virolaiseen sairausvakuutusjärjestelmään - No mistä se perhelääkäri kaivetaan?


Perearst ei tule koputtamaan ovellesi. Sinun tulee itse ottaa yhteyttä sopivaan perhelääkärikeskukseen ja selvittää, onko siellä lääkäriä, joka voi ottaa sinut asiakaslistalleen. 

- Silmät auki: katsele kotinurkillasi, onko lähellä perhelääkärikeskusta, perearstikeskus. Lääkärihän kannattaa valita käytännön syistä mahdollisimman läheltä kotia. Kävele ovesta sisään ja käy kysymässä, onko perhelääkärillä tilaa listoillaan. 

- Kysy tutuilta suosituksia: missä tuttavasi käy lääkärissä? Kuka on naapurin perhelääkäri? 

- Etsi netistä: Viron Terviseametilla, "Terveysvirastolla", on hakukone, jonka avulla voit etsiä perhelääkärikeskuksia kotisi lähellä. Hakukone löytyy osoitteesta http://mveeb.sm.ee/Nimistud/ 

Jos laitat laatikkoon "Teeninduspiirkond" vaikkapa oman asuinkaupunginosasi, niin kone etsii perhelääkäreiltä sen alueelta. 

Kun sopivalta tuntuva vaihtoehto löytyy, käy paikan päällä tai soita lääkärikeskukseen. Jos ja kun sinulla on virolainen id-koodi ja olet paikallisen sairausvakuutuksen piirissä, homma etenee tästä eteenpäin sujuvasti. 

Jatkossa voit milloin tahansa vaihtaa perhelääkäriä, jos löytämäsi lekuri ei miellytä. Vaihtamista ei tarvitse selitellä kenellekään mitenkään. 

Englanninkielistä tietoa perhelääkärin valitsemisesta löytyy tältä Terviseametin nettisivulta. 
Äähh, liian paljon kaikkea, en jaksa... 
Pyydä Muuttoapu Keveesti apuun. Etsimme sinulle sopivan lääkärin puolestasi. 

 

Lisää kommentti

Email again: