Kommentti

Viikon virolaissana: kahvi

Kun päässä on soinut syksyisen haikea Ultra Bran "Pärnu", voikin viikon virolaissana olla kofeiinipitoinen. 
Uusi viikko alkaa monella kahvikupin kera. Tarkoista tilastoista en osaa sanoa, mutta kyllä virolaiset ovat suomalaisten tapaan melko kovia kahvinjuojia. 

Viikon virolaissana on siis kahvi, kohv

Tämän sanan ääntämisessä ei ole suomalaiselle mitään järin vaikeaa, sillä sana sanotaan ihan niin kuin kirjoitetaan. Tosin virolaisen suussa sana ääntyy usein 'koff', sillä hv-kirjainyhdistelmä sulautuu helposti ff-muotoon. Niinpä esimerkiksi tablettitietokone, tahvelarvuti, ääntyy 'taffelarvuti'. Suomalainen voisi tietysti hekotella jotakin kahvin muuttumisesta olueksi ja tabletin muuttumisesta sipseiksi.  

Suomalaisille Viron-matkaajille hyvin tuttu sana on kohvik, kahvila - ihan niin kuin tuossa UB:n laulussakin. Kohvikeissa alkaa nykyään olla kovasti valikoimaa, sillä erikoiskahvit ovat tuttu juttu Virossakin. Ihan tavallisen suodatinkahvin saa sanalla masinakohv. Jos haluaa kahvinsa maidolla, voi pyytää kohv piimaga. Espressot, lattet ja cappuccinot saa samoilla maailmankielisillä sanoilla kuin muuallakin.Jos jostakin syystä haluaisi kahvinsa ilman kofeiinia, kahvilasta voi löytyä kofeiinivaba kohv. Mikäli taas haluaa jauhaa kahvinsa kotona, kahviloista tai kaupoista voi ostaa kahvinpapuja, kohvioad. Ne surautetaan tai pyöritellään jauhoksi kohviveskissä eli kahvimyllyssä. 

Virossa kovin suosittuja ovat kaupunginosatapahtumat, joissa tavalliset perheet avaavat kotiovensa vieraille ja pistävät päiväksi pystyyn kahvilan tai ravintolan. Tällainen kotikahvila on nimeltään kodukohvik. Tämän postauksen kuvassa on Tallinnan Meriväljan kaupunginosan katukahviloiden päivässä napattu otos erään kahvilan kattauksesta. Tosin kahvi ei ollut vielä ehtinyt kuvanottohetkellä pöytään. 

Lisää kommentti

Email again: