Kommentti

Viikon virolaissana: valtio

Vaaleista ja valitsemisesta jo aiemmin puhuttiinkin. Koska Viron tasavallalla on nyt uusi presidentti, palataan aiheeseen vielä vähän. 
Uuden valtionpäämiehen valitseminen on aina merkittävä asia. Virossa tämä päivä oli eilen, eikä liene aivan liioiteltua sanoa, että päivä oli varsin poikkeuksellinen. 

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros useampine ehdokkaineen meni poskelleen, kun sen koommin parlamentti, riigikogu, kuin valitsijamiehetkään eivät onnistuneet presidenttiä valitsemaan. 

Luxemburgissa työskennellyt Kersti Kaljulaid sai viikko sitten puhelinsoiton parlamentin puhemieheltä Eiki Nestorilta. Kaljulaidista tuli vaalien uusintakierroksen ainoa ehdokas. Eilen riigikogu valitsi hänet maan uudeksi presidentiksi. 

Kaljulaid astuu virkaansa virallisesti muutaman päivän päästä ja on sitten valtionpäämies, viroksi riigipea  tai riigijuht. Hänellä on johdettavanaan Eesti vabariik, Viron tasavalta tai lyhyemmin vain Eesti riik, Viron valtio. Kaljulaid on Viron ensimmäinen naispresidentti, naissoost president

Uuden valtionjohtajan sukunimi ei sitten viittaa mitenkään heikkoon hiustenkasvuun. Viron kielen kalju tarkoittaa kalliota. Laid puolestaan tarkoittaa pientä, yleensä asumatonta saarta. Kalliosaareksi siis voisi ympäripyöreästi uuden presidentin sukunimen kääntää. 

Palju õnne, proua riigipea! - Paljon onnea, rouva valtionpäämies!

Lisää kommentti

Email again: