Kommentti

Viroon-muuttajan perusasioita: asuinpaikan rekisteröinti ja id-numeron anominen

Asuinpaikan rekisteröinti Virossa on yksi niistä paperitöistä, joita tulee tehdä, jos aikoo asua Virossa pidempään kuin kolme kuukautta. 
Euroopan unionin jäsenmaan kansalainen voi oleskella Virossa kolme kuukautta ilman sen kummempia virallisuuksia. Voimassaoleva henkilöllisyystodistus täytyy tietenkin olla. 

Jos oleskelu jatkuu tätä kauemmin, tulee oma asuinpaikka merkitä Viron väestörekisteriin, eli tehdä asuinpaikan rekisteröinti, elukoha registreerimine. Tämän lopputuloksena saa asumisluvan Viroon viideksi vuodeksi sekä henkilökohtaisen virolaisen henkilönumeron, id-koodin.

Tämä on mutkaton operaatio. Asian voisi tehdä sähköisesti, kuten kaikki viralliset dokumentaatiot Virossa. Muuttajalla vain tuskin on tässä kohden virolaista id-koodia ja -korttia, joiden avulla rekisteröinnin voisi tehdä. 

Parempi  on vain marssia oman asuinpaikkakunnan väestörekisteritoimistoon, rahvastikuregister, ja täyttää siellä virkailijan ohjeiden mukaan kaksipuolinen lomake. Lomakkeessa kysytään tietysti henkilö- ja osoitetiedot sekä muutamia muita väestörekisteritilastoja varten tarvittavia tietoja. 

HUOM! Jos rekisteröitävien joukkoon kuuluu alaikäisiä lapsia, tulee rekisteröinnin yhteydessä esittää myös virkatodistus, joka todistaa, että lapset tosiaan ovat sen aikuisen / niiden aikuisten lapsia, ketkä ovat muuttamassa. Virkatodistus kannattaa pyytää Suomesta kansainvälisenä, niin ei tule Viron virastoissa ongelmia. Virkatodistus kulkee Virossa nimellä sünnitunnistus, syntymätodistus. 

Tallinnan kaltaisessa suuremmassa kaupungissa on jokaisella kaupunginosalla oma väestörekisteritoimisto, jossa rekisteröinnin voi tehdä. Kuitenkin voi vapaasti valita, minkä kaupunginosan toimistossa paperityöt tekee. Esimerkiksi Tallinnan keskustan toimisto löytyy todellakin aivan ydinkeskustasta, osoitteesta Pärnu mnt 9

Nopeimmassa tapauksessa jo seuraavana päivänä saa sähköpostiinsa tiedon siitä, että merkintä väestörekisteriin on tehty ja että on saanut virolaisen id-koodin sekä oleskeluluvan Viroon viideksi vuodeksi. 

Mitä sitten seuraa? - Siitä lisää seuraavassa Viroon-muuttajan perustasioita käsittelevässä postauksessa. 

Englanninkielistä tietoa rekisteröinnistä ja oleskeluluvasta on muun muassa tässä.

Lisää kommentti

Email again: